25. mai 2011

Ferdig med historie!

Da var eksamen i historie vel overstått! Fikk to oppgaver: en om kolonitid og imperialisme, sett fra både Europa og Afrika/Amerikas syn, og ett om økonomiske/sosiale/kulturelle/politiske trekk i Norge etter 1945.
Helt greie oppgaver! Fikk 30min. forberedelsestid og snakka i 20-30min.

Igjen opplevde jeg at eksamen var litt dårlig organisert. Sensorene var hyggelige og flinke, heldigvis. Problemet var at oppmøtetidspunkt var 17:00, og jeg kom ikke opp før i 7-8 tida! Reisetida fra her jeg bor er ca. 40min, og etter 20:15 går det ikke buss før 22:15... så dette passet temmelig dårlig. Da jeg var oppe i samfunnsfag tidligere hadde vi et møte ca. en uke før eksamen, der vi gikk gjennom tema for eksamen og fikk hvert vårt oppmøtetidspunkt. Det fungerte mye bedre! Sensor igår var enig i dette, men forsvarte seg med at det er så mange privatister som ikke møter opp, så da blir det sensor som må vente istedet. Det må være like plagsomt for dem med den ordningen, som denne ordningen er for meg. Allikevel skal jeg ringe før neste muntlige eksamen og be om et eget oppmøettidspunkt, slik at jeg slipper å vente i over 2 timer og har mulighet til å rekke en buss når jeg er ferdig!

Deilig å kunne legge vekk historieboka, rulle sammen tidslinja og slappe litt av! :)
PS: Et tips til andre som skal ta historie: velg en annen lærebok enn "Portal". Den er tunglest og skrevet på en måte som gjør stoffet utilgjengelig og uinteressant. Jeg har ikke erfaring med andre historiebøker, men tror ikke det skal så mye til for å gjøre det bedre enn denne.

13 kommentarer:

 1. Hei. Jeg skal opp i historie nå his1003. Håper du kan svare på noen spørsmål :)

  I hvilket fylke gikk du opp?
  Hvordan var oppgavene formulert?
  Hvordan svarte du, og hvilken karakter fikk du?
  Fikk du oppfølgingsspørsmål, og hvordan var disse?
  Var sensor detaljorientert, årstall, navn?

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jeg gikk opp i Aust-Agder. Jeg fikk to oppgaver. Akkurat hvordan de var skrevet husker jeg ikke, men de var ikke vanskelige å forstå. HVa de gikk ut på leser du i innlegget over her. Under forberedelsestiden skrev jeg notater basert på hukommelsen min og hjelpemiddelene jeg hadde med. Da jeg skulle inn og svare bare pratet jeg i vei, gredde ut om alt jeg husket. Sensor sa det gikk litt fort men det gjorde ikke noe at tingene kom litt usammenhengende så lenge jeg fikk sagt alt jeg kunne. Det ble mer en samtale enn et foredrag. Sensor spurte litt ledende spørsmål, typisk han fortalte om noe og spurte så: "kan du tenke deg årsaker/virkninger av dette?", "kan du huske noe om hvorfor dette skjedde?", "hvem var involvert her" osv. Når du skal opp til muntlig eksamen er det viktig å huske at sensor skal se etter hvor mye du kan, IKKE hvor mye du ikke kan. H*n er ikke ute etter å "ta deg". Såvidt jeg husker nevnte jeg nesten ingen årstall, bare epoker. F.eks. hvilke tidsperiode slavehandel var vanlig og tid alle kolonistater var blitt selvstendige. Jeg prøvde å huske navn på feks statsministere da jeg snakket om Norge etter 1945. Historie var den eksamen jeg gruet meg mest til, men det gikk overraskende bra og jeg fikk en 5er! Håper svaret var OK, og masse masse lykke til!:) Fortell oss hvordan det gikk når du er ferdig!

  SvarSlett
 3. Gikk veldig bra. Fikk en veldig bred oppgave på forberedelsesdelen hvor jeg skulle ta for meg en eller flere konflikter etter 45. Forberedte om kald krig og palestinaspørsmålet, men kom bare til cubakrisen om kald krig, snakket alt for mye. Fikk en del oppfølgingsspørsmål, hvorav jeg var totalt blank på et navn. På uforberedt del fikk jeg emperialismen i afrika, som gikk bra. Fikk sekser, selv om jeg trodde det ble 3-4 etter at jeg ikke fikset et av spørsmålene og ikke kom meg gjennom presentasjonen av første oppgave.

  SvarSlett
 4. Høres jo flott ut, gratulerer med super karakter:)

  SvarSlett
 5. VELDIG enig i at Portal er en håpløs bok å gå igjennom. Den er vanskelig å lese for den hopper veldig mye frem og tilbake, ikke spesielt bra skrevet, og har alt for mye urelevant informasjon før den faktisk kommer frem til poenget. Ikke er det sammendrag i min heller, men jeg tar påbygging VG3. Eksamen i morgen!

  benedikte

  SvarSlett
  Svar
  1. Så det er ikke bare meg! Lykke til:)

   Slett
 6. Jeg ser at dette innlegget er ganske gammelt MEN jeg prøver meg på enda et spørsmål jeg :P Når det gjelder imperalismen, så står det i kompetansemålet at man skal "- presentere sentrale trekk ved kolonialismen og situasjonen i et ikke-europeisk område på 1800-tallet" betyr det at jeg kan velge mellom Asia og Afrika?? ser at boken har tatt begge, men slik jeg tolker det kan man fokusere på Afrika ELLER Asia??

  SvarSlett
  Svar
  1. det står " et ikke-europeisk område" så jeg tror du velger et område/land i Asia, Afrika eller Amerika
   Og i min læreplan står det "Presentere ulike trekk ved kolonialismen og situasjonen i et ikke-europeisk område, sett fra ulike perspektiver". så jeg tror ikke du trenger å velge fra 1800-tallet

   Slett
  2. Nå ser jeg at jeg er ganske sent ute, men dette ville jeg ha spurt en lærer om hvis du hadde muligheten :)

   Slett
 7. Hei!:) Jeg lurer på hvilken bok er best å bruke til denne eksamen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dette er litt vanskelig å svare på. Jeg brukte Portal, som jeg ikke synes fungerte veldig bra. Så den vil jeg ikke anbefale. Kjenner ikke til noen andre historiebøker. Beklager at ikke jeg kan hjelpe mer enn dette :/

   Slett
 8. Hei! Er det et av kompetansemålene man kan få på eksamen fra vg2-3. Gjelder his 1002? Og hva syns dere om boka alle tiders historie?

  SvarSlett
 9. Hei.
  Muntlig eksamen er lokal gitt og læreplanstyrt, det betyr at man får en oppgave som er basert på ett eller flere av læreplanmålene. I portal (som forøvrig er en lite pedagogisk bok, men dog) står det ett læreplanmål i begynnelsen av hvert kapittel, slik at det er lett å finne stoff som handler om dette målet.
  I Tromsø hvor jeg tok eksamen er eksamensoppgaven et typisk tema/emne innen historien:
  -Antikken
  -Europeisk middelalder
  -Vikingtida
  -Norsk middelalder
  -Norsk borgerkrig/Norsk storhetstid
  -Dansketida
  -Næringsutvikling 1500-1800 i Norge
  -Opplysningstid og Revolusjoner
  -Industrielle Revolusjonen
  -Norge 1800-tallet / Parlamentarismen
  -Kolonitid og Imperialisme / Nasjonalisme
  -1. VK
  - Mellomkrigstid
  -Fascisme og Nazisme
  - Russisk revolusjon
  -Hittlers vei til makta
  -2. VK
  -Okkupasjon av Norge
  - Norsk Etterkrigstid og Nasjons bygging
  -Jernteppet
  - Kald Krig og kappløp
  -Vietnamkrig og Cubakrisen
  - Midtøsten konflikten

  Dette burde være de typiske temaene en bør ha kontroll på.
  I Tromsø får vi Nyere Historie på forberedt del og eldre historie på uforberedt del. Visst forberedt del var verdens historie vil uforberedt være Norgeshistorie.
  Jeg fikk 1. VK forberedt og Vikingtid uforberedt, men dette vil variere fra fylke til fylke, peace out!
  Lars

  SvarSlett

Kommenter!