15. november 2011

Vurdering

Som tidligere nevnt, skal jeg være sensor på muntlig privatisteksamen. Nå setter jeg meg inn i hvordan privatistene skal vurderes, og jeg har funnet noen tabeller over hva som skal til for å få de forskjellige karakterene. Dette er ganske standard vurderingstabeller, så jeg er ikke overrasket over det som står der. Likevel så er det bra å få repetert vurderingskriteriene. For deg som er privatist, kan det også være greit å vite hvordan du blir vurdert. Tabellene for muntlige fag finner du ved å trykke på bildet under!

15 kommentarer:

 1. Lurer på omtrent hvor stor matte eksamen var? Var det mange oppgaver om statestikk og sannsynlighet? Har eksamen 23nov, og har kun 5 timer på prøven. Føler det er litt lite om det blir mye av statestikk oppgavene. Tar så utrolig lang tid å regne dem ut da du må følge så mange formler for å komme frem til svaret!!
  :)

  SvarSlett
 2. Jeg har (heldigvis) ikke hatt eksamen i matte på VGS, håper Ida kan svare :)

  SvarSlett
 3. Åh okay :) ja, håper hun kan svare på det!! :)

  -Venter spendt på svar!

  SvarSlett
 4. Jeg håper du får lest dette svaret i tide. Det er vanskelig å svare siden du ikke skriver hvilken matteeksamen du har. Generelt lager vi mattelærere ofte prøvene slik at vi løser oppgavene på halvparten av den tiden dere får. Du burde teste ut noen tidligere eksamensoppgaver. Sett av 5 timer på et uforstyrret sted og se om du rekker alle oppgavene! Eksamensoppgavene i matte for yrkesfag lages lokalt. Du kan se eksempler fra Sør-Trøndelag.

  SvarSlett
 5. Takker for svar :) Noen tips til hvordan jeg burde forberede meg til Historie eksamen? Må jeg kunne absolutt alt i hodet? Og synes du 30 min forbederelse var lite? Var du stresset osv? :) Er virkelig nervøs for historie eksamen. (muntlig) Vet ikke om jeg klarer å holde en presentasjon på 30 min!!

  SvarSlett
 6. Jeg er ikke historielærer, men jeg regner med at de også fokuserer på at du kan se sammenhenger. Du trenger sikkert ikke å huske alle årstallene hvis du forstår årsak og virkning.

  Jeg husker ikke lenger min historieeksamen, men jeg regner med at jeg var stresset og syntes forberedelsestiden gikk fort. Skal du virkelig holde en presentasjon på 30 min.? Sannsynligvis skal du bruke 10 min. på fremføringen, og så får du oppfølgingsspørsmål etterpå. Da blir tiden med sensorene 30 min. til sammen.

  SvarSlett
 7. Her er link til innleggene jeg skrev i forbindelse med da jeg hadde eksamen i historie. Har jeg skrevet litt både før og etter eksamen, om hvordan jeg forberedte meg og hvordan eksamen foregikk. Bare å spør om du lurer på noe mer:)

  http://privatistbloggen.blogspot.com/2011/05/planer-for-eksamensrepetering.html
  http://privatistbloggen.blogspot.com/2011/05/people-are-trapped-in-history-and.html
  http://privatistbloggen.blogspot.com/2011/06/hvordan-forberede-seg-til-eksamen-i.html
  http://privatistbloggen.blogspot.com/2011/05/ferdig-med-historie.html

  SvarSlett
 8. Tusen takk for svar begge to :)!!

  Har eksamen i HIS1003. (20des) Bruker boka Historie 3 - påbygging.

  Er det noen spesielle kapittler/emner du synes jeg burde legge mest vekt på? Bør jeg ta notater? Hjelper det? (føler notater tar så utrolig lang tid å skrive.. og har ikke så veldig lang tid igjen) Og hvor kan jeg finne eksempels oppgaver til eksamen? Jeg har prøvt å klikke på linkene deres tidligere men det kommer opp en slags error, om at siden til Udir har fått nytt et eller annet..prøvdte å google litt, uten å lykkes :(

  SvarSlett
 9. Og er det noen spesielle ting jeg burde ha med meg på eksamensdagen? Uten om læreboka så klart! Liksom, bør jeg ha med meg "ferdig" laget/skrevet presentasjon til de viktigste emnene i boka? Eller skal jeg bare ta det på sparket i forberedelsestiden min?

  SvarSlett
 10. Jeg skrev veldig mye notater og laget en lang tidslinje, fordi jeg følte at tidslinja i boka var dårlig. Om du synes boka er god nok er det ikke sikkert du trenger det, men jeg synes alltid det er best å ha ting med mine egne ord. På min eksamen fikk jeg to oppgaver med forskjellig tema. På opg. en skulle jeg fortelle om kolonitid og forklare imperialisme, sett fra både Europeisk, Afrikansk og Amerikansk syn. I opg. to skulle jeg prate om økonomiske/ sosiale/ kulturelle/ politiske trekk i Norge etter 1945. Det stod ikke noe særlig mer på oppgavearket enn det jeg har skrevet her. Jeg brukte tidslinja mi og notater jeg hadde skrevet fra alle kapitler, så skrev jeg egne notater til hver av oppgavene under forberedelsestida som var 30 min. Under selve eksamen pratet jeg i 20-30 minutter. Jeg pratet litt mye om den første oppgaven, så opg. to ble mindre. Det kan du huske på til eksamen, prat mest om det du kan mest om :) Sensor skal legge vekt på det du kan, ikke det du ikke kan.
  En ferdig skrevet presentasjon synes jeg ikke er noe vits i å ha med, i og med at oppgavene du får kan strekke seg over flere kapitler og temaer. Ha heller med notater og tidslinje. Nå vet jeg ikke helt hvordan din lærebok er skrevet, men min var litt rotete. Kapitlene hoppet i tid. Derfor ble det viktigere for meg å samle all informasjon i en egen tidslinje (se hvordan jeg lagde den her:http://privatistbloggen.blogspot.com/2011/06/hvordan-forberede-seg-til-eksamen-i.html), i stedet for å legge ekstra vekt på noen kapitler. Slik fikk jeg se de store hendelsene og sammenhenger mellom verdenshistorien og norgeshistorien. På forhånd er det vanskelig å si hvilke temaer som er mest sannsynlig å få oppgaver om, men prøv å få en forståelse for hvor/når de store tingene skjedde... revolusjoner og ting som påvirket hele verden, samt viktige hendelser i norgeshistorien.

  Lykke til!

  SvarSlett
 11. Ble en veldig lang kommentar det der, håper den kunne hjelpe:)

  SvarSlett
 12. Én ting til: tid er viktigere enn årstall! Det er viktigere å kunne forklare f.eks. hva som skjedde i Norge på 1800-tallet og se sammenhenger, enn å kunne nøyaktig dato for alle hendelsene. Og sensor hjelper deg på vei med spørsmål og stikkord hvis du står helt fast :-)

  SvarSlett
 13. Jeg har ordnet lenken til eksamensoppgavene, men det er uansett bare skriftlige eksamensoppgaver, så vidt jeg vet.

  SvarSlett
 14. Tusen takk Maria! Hjalp meg mye :)

  SvarSlett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Kommenter!