3. mai 2013

Privatisteksamen i historie

Jeg får mange henvendelser angående historieeksamen for tida. Skjønner at det er mange som skal opp i dette som gruer seg og synes det er vanskelig å forberede seg. Derfor tenkte jeg å dele noen veldig nyttige linker som jeg også har sendt til andre tidligere.

CappelenDamm sine nettsider med sammendrag, repetisjonsoppgaver osv

Lykke til dere som snart har eksamen! :-)

-Maria

19 kommentarer:

 1. Jeg hadde eksamen i dette til jul og syns at boken "å lykkes med nyere historie" var til veldig god hjelp!

  SvarSlett
 2. Noen som har gode tips til bøker? Holder det å bruke "å lykkes med nyere historie" for nyere historie-delen av eksamen, eller må man ha en tilleggsbok til denne? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil ihvertfall ikke anbefale bøkene "Portal" som jeg brukte. Etter nettsidene å dømme synes jeg CappelenDamm sine bøker virker bedre :-) Du bær ha lærebok for både eldre og nyere historie, eller VG2 og VG3.

   Slett
  2. Hvorfor vil du ikke anbefale Portal? :)

   Slett
  3. Nå er det lenge siden jeg hadde denne eksamenen, men såvidt jeg husker opplevde jeg boka som rotete, vanskelig å forstå og ikke minst dødens kjeeeeedelig. Du kan gjerne lese dette innlegget:
   http://privatistbloggen.blogspot.no/2011/05/ferdig-med-historie.html

   Slett
 3. Hei Maria! Jeg skal opp i eksamen om 1 måned og satser på en ståkarakter/ 3 ish. Mitt spørsmål blir da som følger, dersom jeg tar i bruk "Å lykkes med nyere/edre historie i tillegg til capelen. Vil det være nok?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det tror jeg vil være nok! Det kommer egentlig mer an på deg enn på boka. Test deg selv underveis og se om du kan stoffet. Satser du på ståkarakter til en 3er, så er du nok safe med disse to. Hvis du i tillegg bruker nettsidene bør det gå fint :)

   Slett
 4. Hei, forstår ikke helt, kunne noen fortelle meg hva den tidslinje nyere historie og tidslinje eldre historie, er det noen som kan fortelle meg tidsalderen på dem, hvor langt kom den eldre historien egentlig?

  Takk for svar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Eldre historie er fra det morderne mennesket oppstod for ca. 200 000 år siden og de første sivilisasjonene oppstod, og alt som skjer frem til til den industrielle revolusjon på 1700-tallet. Nyere historie er alt etter dette, som f.eks. 1. og 2. verdenskrig. Du kan kanskje sette skillet i 1712, da den første dampmaskinen ble oppfunnet. Lenkene til Portals tidslinjer er veldig nyttige! :-) Det er de som er øverst i innlegget.

   Slett
 5. Hei. Jeg har meldt meg på på privatist eksamen for historie PÅBYGGING og gruer meg skikkelig :(. Jeg skal ha eksamen nå på torsdag. Det er vel 8 år siden jeg har hatt slike eksamen. Og det jeg lurte på her da , hvordan kan eksamen spørsmålene være? Og privatister, er det no skumle greie? Er så redd for at jeg sier noe feil til sensor som han ikke forstår meg.
  Historie er veldig stor pensum som jeg har merket.
  å kunne huske alt om det i boka er veldig vanskelig å huske synes jeg.

  det er kun 9 dager til eksamen.
  gruer meg veldig så jeg griner ;(

  Men er det noen som vet om, trekker man en hel kapittel? som eks. KRIG OG KRISETID.
  eller er det for eksempel noe punkter som eks. verdenskrig, eller kvinner i krig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Huff, det er ikke noe greit å grue seg sånn. Jeg tenker at du må bare tenke positivt og ha en instiling om at dette skal gå bra. Og hvis ikke det går bra så får du alltids en ny sjanse til høsten 2014!

   Privatisteksamen er ikke noe skumle greier, det er akkurat som en annen eksamen. Noe mange glemmer er at sensor er der for å finne ut HVA DU KAN, ikke hva du _ikke_ kan. Så ikke vær redd for sensor! Han/hun skal gjøre sitt beste for å finne ut hva du kan.

   En gang fikk jeg totalt jernteppe på eksamen, var helt på gråten og sa til sensor at jeg bare ville avbryte hele greia og gå hjem. Men neida, de guidet meg videre og insisterte på å gi meg en karakter. Jeg var sikker på stryk, men jeg fikk en 3'er. Ikke verst!

   Her kan du lese hvordan min eksamen i historie foregikk:
   http://privatistbloggen.blogspot.no/2011/05/ferdig-med-historie.html

   Og her kan du lese mine beste eksamenstips:
   http://privatistbloggen.blogspot.no/2012/11/eksamensnerver-tips-og-rad.html

   Lykke til! Eksamen er bare en prøve, du må ikke la nervene ødelegge for deg. Lag en kopp kakao, senk skuldrene litt og tenk at dette skal gå bra. Og hvis det går i dass så klarer du det ihvertfall neste gang, for da vet du hvordan du skal forberede deg og du vet mer om hvordan eksamen foregår! Lykke til! :)

   Slett
 6. Hei! Jeg lurer på om det er nok å lese historie vg3 påbygg og samtidig gå gjennom oppgavene etter hvert kapittel? Dette er min første privatisteksamen og jeg er usikker på hvordan jeg skal lese meg opp til å bestå eksamen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei jeg skal også ta eksame i historie påbygg og lurer på hvilke tema som er viktig og bøker å ambefalle siden synes ikke portal er så særlig bra, men bruker den i tilegg til nettet

   Slett
  2. Hei!

   Jeg underviser i historie på vgs, og jeg kan gi deg noen tips ihvertfall. Først og fremst ser jeg at mange av elevene som stryker ikke har noen underliggende struktur på historien. De forsøker etter beste evne å huske løsrevne faktabiter og årstall, men evner ikke å lage sammenheng.

   Mitt første råd vil derfor være å så oversikt over periodeinndelingene. Klarer du det så er du en hårsbredd unna å forstå historien! Svært mange av de viktigste begivenhetene i verdenshistorien gir nemlig så store forandringer at vi skifter periode. Hvorfor skifter vi mellom eldre og yngre steinalder for ca. 10 000 år siden? Jo, jorbruksrevolusjonen (og med det de første sivilisasjonene). Hvorfor "antikken" ca 800 BCE? Jo, de greske polisstatene vokser frem. Hvorfor middelalder ca 500 CE? Jo,Vest-Romerrikets fall med tilhørende konsekvenser. Hvorfor tidlig moderne tid ca 1500? Jo, oppdagelsen av Amerika, reformasjonen, trykkekunsten osv.

   Du må altså ta utgangspunkt i en struktur og lete eller logikken i inndelingen. Da har du lagt grunnlaget, og vil med all sannsynlighet stå ihvertfall. Deretter blir det også mye lettere å fylle på litt informasjon i de ulike periodene. Nå klarer du å skille dem fra hverandre, og assosiasjon, et av hukommelsens viktigste hjelpemidler, blir mulig.

   Slett
 7. Hei! Jeg tar Historie VG3 (studiespesialiserende) som privatist, og vet at man på videregående skoler (studiespesialiserende) har eldre historie i andre klasse og nyere historie i tredje klasse. Gjelder dette for privatisteksamen også, eller risikerer jeg å komme opp i eldre historie på min VG3 privatisteksamen?

  SvarSlett
 8. Hei! jeg skal ta eksamen i HIS1003, betyr det at jeg kommer opp i bare pensum fra VG3? siden jeg har bare hatt historie tredje året.

  SvarSlett
 9. Jeg skal ta eksamen i his1002 og bruker boken tidslinjer. Det jeg lurer på er: Får jeg bare pensum fra 3. klasse på eksamen eller er det fra 2. klasse også?

  SvarSlett
 10. Hei jag skal ta eksamen I norsk vg2 oh vg3 I mai har dere noe forslag? Jeg trenger skikkelig hjelp

  SvarSlett

Kommenter!