8. juni 2011

Muntlig eksamen i RLE

Idag skal jeg ha muntlig eksamen i religion, livssyn og etikk. Det blir min siste eksamen denne våren, resten tar jeg til høsten. Kom over disse nyttige tipsene på Cappelendamms' nettsider:
(De har også tips for deg som skal ha eksamen med lang forberedelsestid!)

FØR MUNTLIG EKSAMEN MED KORT FORBEREDELSE
1.)    Rydd i notater og utdelte kopier. Repeter særlig godt det som klassen har vektlagt i undervisningen. Eksamensoppgavene vil gjerne være rettet mot dette stoffet, for eksamen skal reflektere undervisningen som har vært gitt. Studer fagrapporten og forsøk å hente opp hovedpunkter fra alle hovedområdene. Bak i læreboka finner du en oversikt over hvor kompetansemålene er behandlet (se s. 420).
2.)    Stopp litt opp ved din egen opplevelse av religion og etikk-faget. Hva har du likt best? Hva har engasjert deg? Er det noe som har provosert deg? Hvor står du selv i forhold til både religion, livssyn, filosofi og etikk? Disse tankene kan du ha med deg når du går tettere inn på fagstoffet.
3.)    Spander tid på lærebokas innledning (s. 10-47). Her finner du begreper og perspektiver du kan bruke overalt i faget. Dette er en innledning til alle deler av faget, både religion, livssyn, filosofi og etikk. I tillegg bør du få fram hva det betyr at Norge blir et stadig mer pluralistisk samfunn.
4.)    Ta for deg ulike religioner og livssyn. Utnytt oppsummeringen bak i hvert religionskapittel. Merk at kapittelet begynner med å løfte fram det mest sentrale. Sammenlign ulike religioner og livssyn. (Her kan du for eksempel ta utgangspunkt i emnene i kompetansemålene – religiøst liv, estetikk, materielle uttrykk, etikkens plass, synet på kjønn, synet på andre religioner og livssyn. Du kan også sammenligne virkelighetsoppfatning eller menneskesyn.)
5.)    Arbeid med bilder, tekster og med oppgaver! Knytt religionsstoffet til rituelt liv, til bygninger og kunst. Bruk tekstsamlingen bak i boka.
6.)    Klargjør hvilke filosofer, filosofiske emner og etiske spørsmål dere har lagt vekt på i undervisningen. Hent fram religionskritikken og religiøs søken i vår tid. Trekk linjer fra dette stoffet og inn i religionskunnskapen og livssynskunnskapen. (Her kan du bruke kompetansemålene aktivt.) Reflekter også over utfordringer som det pluralistiske samfunnet reiser. Dette er en viktig referanse for religion og etikk-faget.
7.)    Gå på kryss og tvers i stoffet og repeter! Varier måten du arbeider på. Studer f. eks. bildene i læreboka og bruk kunnskapen din på dette. Lag egne sammenlignende oppgaver, som åpner opp stoffet.
8.)    Samarbeid med andre i forkant! Hør hverandre og tips hverandre. Eksamen handler om å legge fram stoffet muntlig. Dere kan bruke hverandre til å øve på dette. Under eksamen konkurrerer dere ikke mot hverandre. Sensor vurderer dere individuelt og er bare takknemlig hvis alle er godt forberedte.
9.)    Når du så kommer til eksamen med lærebok og ryddige notater, er oppgaven å forberede et muntlig foredrag som svar på oppgaven. Her skal du legge vekt på å gi et svar på oppgaven. (Selv om tida er kort, kan du her hente tips fra punktene under, knyttet til lang forberedelsestid).

4 kommentarer:

  1. Flott at jeg fant denne siden =)
    Takk for gode tips og veiledninger, min eksamen er nemlig IDAG den også, og gruer seg litt :P

    SvarSlett
  2. Glad for å kunne hjelpe!! Skulle til å si "lykke til", men får heller si at jeg håper det gikk bra for deg :)

    SvarSlett
  3. Skal ha eksamen i morgen! Hvordan gikk det?? Hvilken oppgave fikk du?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Dette er lenge siden, men jeg synes å huske jeg fikk i oppgave å fortelle om kristendommens historie - både vitenskapelig sett og sett gjennom øynene til en som tror.

      Ser nå at jeg har svart alt for sent. Håper det gikk bra!

      Slett

Kommenter!