10. februar 2012

Nærmer seg fristen for å søke VGS

1. mars er fristen for å søke plass på videregående skole.
Lykke til, alle som skal det :-)

Jeg mener at dine drømmer er viktigere enn hva venner og familie sier. Det kan godt hende de har gode råd, men velger du feil så er det du som sitter igjen med en dårlig følelse. Husk at du har mer enn en sjanse på videregående! Om du føler du har valgt feil er det ofte du kan bytte linje/ klasse på 1. trinn innen høstferien. Dette varierer nok fra skole til skole og mellom fylkene, og avhenger så klart av at det er ledig plass på den linja du vil inn på. Ellers har du rett til å skifte linje en gang i løpet av videregående. Så om du ikke trives på ditt første år kan du søke deg inn på en ny linje på det andre året. Da må du mest sannsynlig gå 1. klasse "om igjen" på den nye linjen. Du har kun rett på å fullføre ett utdanningsprogram på VGS en gang, så det gjelder å bytte linje før du begynner på 3. trinn. Husk også at om du velger yrkesfag betyr ikke det at du ikke kan få studiekompetanse! Du kan gå "påbygg". Det er et hardt år med mye teori, men om du vil så klarer du det. Jeg kjenner selv mange som har vært skolelei etter 10. klasse og valgt yrkesfag så de kan gå rett i jobb, men ombestemt seg og tatt påbygg for å kunne studere hva de vil senere. Og så lenge reglene ikke blir endret har du muligheten til å ta fag som privatist om du skulle mangle noe for å komme inn på den utdanningen du ønsker etter videregående. Det finnes også voksenopplæring, kurs, privatskoler og "23/5- regelen".  Hvis du føler at du har valgt feil, så kan du trøste deg med at du er absolutt ikke den eneste, og du får nok en ny sjanse.

Fra Ung.no:

  • Du har bare rett til å fullføre videregående skole én gang. Når du har fullført et utdanningsprogram, har du altså ikke lenger rett til plass i videregående skole.
  • Du kan vente med å begynne etter ungdomsskolen, eller eventuelt ta inntil 2 års pause fra utdanningen underveis.
  • Du har rett til å bytte utdanningsprogram én gang underveis, men må da regne med å begynne i Vg1 på nytt i utdanningsprogrammet du bytter til.


2 kommentarer:

Kommenter!