12. februar 2012

Flinke ungdomsskoleelever

Noen ungdomsskoleelever får ikke nok utfordringer på skolen, og da kan det være aktuelt å begynne med VGS-fag. Dette er nok mest aktuelt i matematikk, for der blir det mye repetisjon for dem som allerede har skjønt logikken.

Det naturlige vil være å ta privatisteksamen i vg1-faget 1T, slik at man slipper å ta det på VGS. Ulempen med dette er at man går glipp av sosiale ting som foregår i mattetimene, og det er jo i vg1 at nye vennegjenger dannes. Når de andre har 1T eller 1P, kan man jo ta vg2-matematikk som privatist. Alternativet er å ha et mattefritt år før man begynner med vanskelig matte året etter.

Jeg har oppdaget at det er smart å ta faget Matematikk X. Dette er et programfag for dem som velger realfaglinjen, og derfor kan man heller få fritimer i vg2 eller vg3, når det er større skolepress. Mye av innholdet i Matematikk X er mulig å forstå for motiverte ungdomsskoleelever, mens andre deler krever litt forkunnskap.

Hvis du er en ungdomsskoleelev som trenger mer utfordringer i matte, så har jeg følgende råd. Spør mattelæreren din om du kan få jobbe med Matematikk X når ungdomsskoleoppgavene blir for enkle! Hvis ja, så spør du om skolen kan kjøpe inn en lærebok som du kan låne. Hvis ikke, kan du spørre en videregående skole i nærheten. Noen skoler er villig til å låne ut bøker som ellers bare blir liggende på lager. En annen mulighet er å spørre på det vanlige folkebiblioteket. Har de boken, eller kan de kjøpe den inn? Kriseløsningen er selvsagt å kjøpe boken selv.

Matematikk X er egentlig laget for elever som har tatt 1T. Hvis du kommer til ukjente ord og symboler, kan du altså se om du får forklaringen i en 1T-bok. Du kan også søke opp vanskelige ord på internett. Matematiske symboler er ikke lett å søke opp på internett, så da er det best å spørre en lærer. Selv om ikke alle ungdomsskolemattelærere kan svare deg, er det verdt er forsøk. Du trenger ikke nødvendigvis å ta eksamen mens du går på ungdomsskolen. Du kan selvsagt utsette deler av faget til du har hatt 1T. Da kan du f.eks. ta privatisteksamen i vg2, og så få det godkjent som et fag for vg3. På mange skoler må du nemlig ha tatt faget på forhånd for å kunne få fritak, men det virker som at andre skoler godtar at du er privatist i enkeltfag. Uansett hvilket tempo du velger, så ønsker jeg deg lykke til!

Spørsmål med svar på ung.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter!