10. januar 2015

Det blir dyrere å være privatist

Nå koster det 2000 kr å forbedre et fag fra videregående. 1000 kr hvis du er førstegangsprivatist. Hvis du ser det i sammenheng med at privatister ikke får èn krone i støtte fra staten, ikke en gang studentbevis, så står de ganske dårlig stilt.

Grunnen til økningen er visst at så mange ikke møter opp til eksamen de er oppmeldt til. Men hvorfor straffe alle fordi noen skulker eksamen? Etter min mening må heller de som ikke møter opp betale et ekstra gebyr. Privatistkontorene burde sende ut en SMS til eksamenskandidater hvor de minner dem på dato for eksamen og hva som evt. skjer hvis de ikke møter opp.

Høyere priser gjør at det bare er de som har råd som kan ta fag som privatister. Kanskje man blir nødt til å jobbe før man har muligheten til å ta privatisteksamen, og dermed sette studiene på vent. Det vil bli vanskeligere for mennesker med dårlig råd å forbedre karakterer eller ta nye fag. Er det virkelig et slikt samfunn vi ønsker?

I mitt eget tilfelle hadde jeg store problemer med å fullføre videregående pga. kronisk sykdom. Jeg forstår nå at det hadde vært bedre for staten om jeg hadde fortsatt å være sykmeldt for så å bli ung ufør...? (Satt på spissen). Jeg kjenner så mange som har måtte ta opp fag for å kunne fortsette utdanningen sin. En er i dag psykolog, en studerer medisin, en ønsker å bli veterinær... det finnes mange flere eksempler. Muligheten til å ta fag på egenhånd gir oss et rikere samfunn. Uten privatistordningen vet jeg ærlig talt ikke hvor jeg hadde vært i dag.

Jeg håper politikerne snur i denne saken og at prisene går ned igjen!
Les mer hos Fædrelandsvennen her
og hos KRSby her

Hvis du er uenig i at prisene skal være så høye kan du melde deg inn i facebookgruppen "Nei til økt eksamensavgift 2015" her.

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Jeg lurer på om det er mulig å stille spørsmål her ang dette med privatist eksamen?

    SvarSlett
  2. Hei! Kunne dere skrevet et innlegg om tanker rundt norskeksamen som er i neste uke? Evt. tema dere tror kan være relevante? Ser dere har gjort det tidligere. På forhånd takk! :)

    SvarSlett

Kommenter!